Priser Kaffeautomater

Priser på kaffeautomater

Priserna på kaffemaskinerna kan variera beroende på modell, märke och storlek. Som oftast brukar priserna hamna på mellan 10 000 – 50 000 kronor, samt månadskostnaden hamnar på att hyra en kaffeautomat runt 700 kronor per månad exklusive ett serviceavtal.

Vi har gjort en exempeltabell på vad olika kaffeautomater kan kosta.

ModellInköpsprisFullserviceavtalHyra + fullserviceavtal
Como Bravo C0223 400 kr645kr/mån1 135kr/mån
Wittenborg 9100 2B2C48 050 kr1 150kr/mån1 777kr/mån
Animo Optifresh Bean 1 Touch28 260 kr1 150kr/mån1 540kr/mån
Bonamat Bolero XL 42317 000kr1 525kr/mån2 210kr/mån

Observera att detta enbart är exempelpriser som kan skilja sig mellan leverantörer. Månadskostnaderna gäller för ett avtal på 36 månader.

Köpa eller hyra kaffeautomat?

Kaffeleverantörerna har olika arrangemang då det handlar om styckpris, hyra och serviceavtal så det lönar sig oftast att studera dess olika leverantörerna och sedan ta ett beslut.

Det första steget är att funder om ni ska köpa, hyra eller leasa kaffeautomaten. Om ni ska göra en långsiktig investering är det fördelaktigare att köpa kaffeautomaten. Att slå till och köpa en kaffeautomat kan kännas som en kostsam investering, men den kommer betala av sig i längden.

Under en treårsperiod hinner en månatlig hyra överskrida styckpriset. Om ni har bestämt er för att ha kaffeautomaten i mer än tre år är ett köp oftast mer lönsamt.

Om ni är ute efter att ha en mer flexibel lösning med möjlighet att byta kaffeautomat till en ny eller en större modell om bolaget växer är ett hyresavtal rätt väg att gå.

Vad kommer ett serviceavtal kosta för en kaffeautomat?

Andra valet man står inför är hur omfattande man vill att servicen skall vara. Många kaffeleverantörer erbjuder förutom kaffemaskinen även servicepaket. Servicepaketen är ofta uppdelade i enkel och fullservice.

En Enkel service innebär att leverantören erbjuder bastjänster som att upprätthålla maskinens funktionsduglighet samt reparation och rengöring om ett problem skulle inträffa. Enkel service brukar kosta mellan 300 – 500 kronor per månad, men kan även vara billigare beroende på kaffeleverantören.

En fullservice är givetvis mer omfattande där leverantören även fyller på kaffeautomaten med kaffe. Priserna för ett fullserviceavtal kan variera mycket i pris beroende på er kaffeleverantör. Priserna kan skilja sig på fullservice mellan 500 – 1000 kronor i månaden.

Den stora skillnaden mellan en enkel och en fullservice är hur ofta maskinen rengörs, fylls på och tas hand om. Vissa maskiner är väldigt enkla att fylla på och rengöra och vissa är mycket mer komplexa och kräver en professionell hanterare, kolla med er leverantör vilken lösning som är bäst för den ni ska välja!

Läs mer: Kaffe på jobbet

Driftkostnader för kaffeautomater

Förutom kostnader för ett serviceavtal tillkommer även andra driftkostnader. Till dessa driftkostnader är vattenförbrukning, elförbrukning och givetvis inköp av kaffe.

Driftskostnad: kaffeförbrukning

Vilken kaffe som man ska använda i kaffemaskinen beror på vilken modell man har valt. I vissa serviceavtal kan påfyllning av kaffe ingå, men om inte så blir det en driftkostnad som kan variera oerhört mycket i pris. Man kan välja mellan att fylla kaffemaskinen med kaffebönor, malet kaffe och kaffepulver.

Hela kaffebönor är det dyraste alternativet, men ger även den fylligaste och mest aromrika smaken. Färdigmalet kaffe är lite billigare, men eftersom det är förmalet tappar man lite aromer. Frystorkat kaffepulver är givetvis det mest billigaste alternativet, men har en tunnare smak än till exempel hela kaffebönor.

Driftskostnad: vattenförbrukning och elförbrukning

Vattenförbrukning och elförbrukning är även två faktorer som varierar beroende på ditt val av kaffemaskin. Som oftast förbrukar de nyare modellerna lite mindre el. Många av de nya kaffemaskinerna har till exempel energisparläge som gör att elförbrukningen blir avsevärt mindre.

Storleken och kapaciteten på kaffemaskinen kommer också påverka el och vattenförbrukningen. Desto större maskin desto mer kommer el och vattenförbrukningen vara.

Läs mer: Kaffemaskiner till företaget

Läs mer: Automatiska kaffemaskiner