Kaffemaskiner för café och restauranger!

Hitta rätt kaffemaskin till er restaurang eller café!

Det är viktigt att välja en kaffelösning som passar just ert café. Fundera noga över vad för typ av lösning ni behöver för er verksamhet och hur ni ska servera kaffe till era kunder.

Bra frågor att funder och ställa innan ni beslutar er för en kaffemaskin:

 • Hur stort är caféet?
 • Hur många koppar kaffe säljer ni per dag?
 • Vilket pris kan ni ta för kaffet?
 • Vilka olika kaffesorter vill ni servera?
 • Ska kaffemaskin göra flera koppar kaffe samtidigt?
 • Vill du servera kaffe av något speciellt märke?
 • Ska ni skumma mjölken själv till cappuccino och latte?
 • Ska alla i personalen kunna göra kaffet?
 • Är utseendet av kaffemaskinen viktigt för er?

Pris på kaffemaskin till ett café

Priserna på kaffemaskiner kan variera beroende dess kapacitet och funktioner. Desto mer du funderar på vilken kaffemaskin du behöver till din verksamhet desto bättre kommer lösningen att bli. En kaffeautomat som erbjuder större variationer och fler möjligheter kommer vara dyrare än en enklare automat.

När du har bestämt dig för vilken maskin eller typ av maskin du behöver till din verksamhet ska du bestämma om du ska köpa, hyra eller leasa den. Vad du kommer välja kommer även bero på hur länge du kommer behöva din kaffemaskin.

Läs mer: Köpa Kaffemaskin

Vilka kostnader tillkommer på en kaffemaskin?

Två kostnader som kommer tillkomma när du ska införskaffa en kaffemaskin är:

 • Reparation/underhåll
 • Förbrukningsvaror

Alla maskiner oavsett syfte behöver någon form av underhåll och eventuell reparation i takt med att den används och slits och detsamma gäller för kaffemaskiner. I vissa kaffeavtal som du har med en leverantör kan servicen ingå och i vissa ingår servicen inte.

Kaffemaskinen kommer även behöva påfyllning av kaffebönor, kaffepulver eller malet kaffe, och detta görs antingen av dig eller av din leverantör. I de flesta fallen beställer du kaffet av din kaffeleverantör och sedan så fyller du och din personal på kaffet i maskinen.

Köpa kaffemaskin till café och restaurang

Många kaffemaskiner som finns på marknaden är avsedda för caféverksamhet och kan kosta från 10 000 kronor och uppåt.

Om du väljer att köpa en kaffemaskin så är det bra om du avser att ha behov av den under en längre period eller till och med obestämd tid. Inköpskostnaden kan ibland kännas som en stor kostnad, men den kommer betala av sig om du behåller den en längre period jämför med att hyra. Driver du ett café ska du givetvis se kaffemaskinen som en investering som ska dra in pengar till din verksamhet.

Hyra kaffemaskin till café och restaurang

Att hyra en kaffemaskin till ett café eller restaurang passar bra för dig som avser att ha kaffemaskinen en kortare period. Hyran på kaffemaskinen kommer oftast att överskrida inköpskostnaden som ett köp hade avsett. Priset för att hyra en kaffemaskin varierar beroende på vad du vill att det ska ingå i avtalet.

I din dialog med din kaffeleverantör kan ni komma överens om vad som skall ingå i avtalet. Det vanligaste är att det inkluderas driftunderhåll av kaffemaskinen och påfyllnad av förbrukningsvaror, vilket innefattar tills mestadels kaffe och rengöringstabletter. En del företag kan erbjuda fri service och vissa erbjuder ett visst antal servicetillfällen per år.

Vilka varianter finns det av kaffemaskiner?

Det finns ett stort utbud av kaffemaskiner och beroende på hur din verksamhet ser ut så finns det olika maskiner som passar bäst för dig. De övergripande kategorierna som lämpar sig bäst för just Café- och restaurangverksamhet

 • Superautomatiska
 • Helautomatiska
 • Semiautomatiska/pistongmaskiner

Superautomatisk maskin

Superautomatiska kaffemaskinerna är de absolut enklaste att använda då de maler kaffet per automatik. Med dessa behöver personalen enbart fylla på med bönor och sedan trycka på knappen. Maskinen jobbar också oerhört fort och kan passa till ett högt tryck, då maskinerna maler kaffet på egen hand.

I dessa kaffeautomater behöver personalen enbart fylla på bönorna och sedan trycka på en knapp. Eftersom kaffemaskinerna är i princip automatiska och snabba kan de passa i caféer med ett högt tryck, där tempot är viktigare än smaken.

Restauranger som oftast har dessa automater är lunchrestauranger med självservering för kaffe som har mycket luncher.

Helautomatisk maskin

En helautomatisk kaffemaskin är mycket likt den semiautomatiska maskinen som innebär att personalen maler kaffet för att sedan trycka på knappen. Maskinen sköter sedan bryggningen av kaffet. Denna maskinen tillämpar sig om personalen är i behov av att kunna göra andra saker under tillverkning av kaffet.

Semiautomatisk maskin

Semiautomatiska kaffemaskinerna passar för verksamheter där personalen har baristautbildning. Dessa maskinerna är till för att baristan ska sköta jobbet. Kunderna väljer vilka böner eller sort av kaffe och sen maler baristan resten genom att mala och brygga kaffet. Vid dessa maskiner är det viktigt med rätt mängd kaffe samt rätt tryck vid bryggning.

Läs mer: Hyra kaffemaskin

Kaffelösning till er restaurang

Letar ni efter en kaffelösning till er restaurang eller café är det viktigt ni funderar över vad för typ av kaffe ni vill servera, vad ni vill kunna ta betalt. Har ni en restaurang behöver kanske inte kaffemaskinen vara lika avancerad som på ett café – I vissa fall kan det räcka med en mindre kaffemaskin som kan brygga ett gott svart kaffe.

Om ni har en restaurang där kunderna förväntar sig lite mer lyx kan det vara värt att införskaffa sig en så kallad baristakaffemaskin för att kunna göra en riktigt bra espresso och cappucino.

Läs mer: Leasa kaffemaskin