Kaffemaskin kontor

Är ni i behov en kaffemaskin till ert företag?

Att ha tillgång till att dricka gott kaffe på jobbet är något det flesta värderar väldigt högt på jobbet. Men vilken kaffemaskin är den bästa? Och vad är gott kaffe? Det finns ett stort utbud av olika kaffemaskiner som passar till företag eller kontor?

Det finns många frågor ni bör fundera över innan ni bestämmer vilken kaffemaskin som passar just ert företag. I denna artikeln tar vi reda på vilka frågor ni bör reflektera över och vilka tips ni kan använda för att få ett bra pris på en kaffemaskin som är lämpad för just ert företag.

Läs mer: Kaffemaskiner

Som ni har förstår så är det inte helt enkelt avgöra själv vad som är optimalt i längden. Navigera mellan olika modeller och märken som alla passar bra för olika verksamheter och kaffevanor.

Några maskintillverkare kan vara

  • Jura
  • Bavilor Bonamat
  • Isomac
  • LaCimbalo
  • Thermoplan
  • De Jong Duke
  • WMF

Vad kostar en kaffemaskin till företaget?

En kaffemaskin kan kosta mellan 15 000 till 40 000 kronor till ett företag. Detta kan vara en fingervisning att använda när ni ska investera i en kaffemaskin till ert företag. Om ni istället är ett café eller en restaurang kan ni behöva en baristamaskin som ligger i de övre prisklasserna.

Priserna för en kaffemaskin till företaget kommer variera beroende på vilka funktioner, utbud, form och varumärke ni vill ha. Nedan kan ni läsa tre olika prisexempel på typer av kaffemaskiner.

Kaffemaskin (bönor)

En bean-to-cup kaffemaskiner maler dina bönor och brygger kaffet åt dig direkt ner i koppen, helt automatisk. En bean to cup kaffemaskin passar för företag som vill ha ett högkvalitativt kaffe som är lättillgängligt.

Inköpspris: från 30 000 kronor

Kaffemaskin (Instant)

En instant kaffemaskin kan servera flertalet olika kaffedrycker, den kan servera allt från svart kaffe till varm choklad. I en Instantmaskin används oftast bryggmalet och frystorkar kaffe. En instantmaskin har oftast lägre driftkostnader än en bean-to-cup maskin. Detta passar bra för företag som vill ha gott kaffe till en billig peng.

Inköpspris: från 15 000 kronor

Espressomaskin

Espressomaskiner passar för företag som serverar kaffe till sina kunder och har en utbildad personal som till exempel restauranger och caféer. Ni kan välja mellan helautomatisk maskin, automatisk och halvautomatisk. Halvautomatiska kaffemaskiner kräver mycket kunskap, men helautomatiska är enklare att använda.

Inköpspris: från 35 000 kronor

En kostnad man inte ska glömma bort vid ett köp av en kaffemaskin är driftkostnaden. Den kostar mer att använda för att den slits mer när den används. Påfyllning av kaffe och eventuella filter är även regelbundna kostnader. Sen tillkommer även kostnaden för elförbrukning och service.

Läs mer: Köpa kaffemaskin

Köpa, hyra eller leasa kaffemaskin?

Fundera noggrant om ett köp verkligen är det mest lönsamma sättet att skaffa en kaffemaskin. Det finns flera andra alternativ som leasa eller hyra. Leasa eller hyra kaffemaskiner passar för företag som vill slippa allt problem med underhåll och service. När ni ska leasa eller hyra en kaffeautomat ingår service och påfyllnad av förbrukningsvaror i de flesta avtalen.

Att köpa en kaffemaskin lämpar sig absolut bäst för företag som vet att ni vill ha kaffemaskinen en längre tid. Att hyra är bäst för er som planerar att använda den under en kort tid men kanske inte vill ha ansvaret att äga en maskin och ser ett värde att hyra en ny maskin efter tre år. Hyran på lång sikt kommer dock överstiga inköpskostnaden. När man leasar en kaffemaskin kan det vara en tanke att köpa ut maskinen när avtalet slutar gälla för att ha den på egen hand eller att sälja av maskinen.

Pris för att hyra kaffemaskiner

När det kommer till att hyra en kaffemaskin brukar priserna ligga mellan 400 – 700 kronor per månad. Det kan vara bra att se över avtalet och se vilka förmåner som medföljer. Kolla om påfyllnadsvaror och service ingår i avtalet då det kommer påverka priset.

Är ni tveksamma på vilken kaffeautomat ni är ute efter kan en leasing vara en möjlighet. På så sätt hyr ni en kaffemaskin och när avtalstiden har löpt ut kan ni välja att köpa loss kaffemaskinen. Ni kan lära mer om hur leasing fungerar på Konsumentverkets hemsida.

Vilken typ av kaffe vill ni ha på jobbet?

Det finns ett brett utbud av kaffemaskiner till företag, och på så sätt finns ett stort utbud av olika kombinationer och kaffesorter. Vissa företag kan nöja sig med att enbart servera svart bryggkaffe på jobbet. Det kan vara väldigt uppskattat om ni har ett utbud av cappuccino, espresso, te och varm choklad på bolaget.

Den vanligaste kaffeautomaten till företag är oftast en helautomatisk kaffemaskin. Vilket betyder att brygg processen blir helt automatisk. Kaffemaskinen maler, doserar och packar kaffet. Det finns även andra kaffemaskiner som espressomaskiner och halvautomatiska kaffemaskiner.

Man kan också välja att brygga kaffe på hela bönor, förmalt kaffe eller frystorkat. Frystorkat kaffe är den prisvärdaste vägen att välja.

Hur många dricker kaffe på jobbet?

Det är ett måste att ta reda på hur många koppar kaffe per dag som det går åt på kontoret, för att ni ska få ut så mycket som möjligt av kaffemaskinen och budgeten. Kartlägg hur många av de anställda som dricker kaffe och hur stort behovet är. Vilka dricker kaffe? Vilka dricker te? Vilken typ av kaffe vill de anställda ha? Hur många koppar om dagen dricker varje anställd?

Vilka ska dricka kaffet på jobbet?

Tar ni emot kunder på kontoret som ni vill bjuda på kaffe? Då kan det vara bra att ha en kaffelösning som erbjuder ett högkvalitativt kaffe. Att erbjuda sina kunder ett riktigt gott kaffe är lika viktigt som att ta hand om sina kunder. Är det bara de anställda som kommer dricka kaffet kan det vara bra att gå på önskemålen från personalen. Den svenska fikakulturen är helig på svenska kontor så det är inget man ska försöka rubba på.

Var ska ni placera kaffemaskinen?

Kaffemaskiner med en stor kapacitet och brett utbud av drycker kan placeras direkt på golvet. Många vill placera kaffemaskinen i köket eller i entrén. Har kaffemaskinen en snygg design kan det vara fördelaktigt att ha den i entrén. Om ni hellre vill ha den i köket mer tillgänglig under lunchen och fikarasterna är det kanske mer uppskattat av personalen.

De större kaffemaskinerna har även en direktinkoppling för vattenintag så man inte behöver fylla på med vatten manuellt. Om det är en sådan kaffemaskin ni är i behov av kan det vara bra att placera den när en vattenledning.

Se till att göra det trevligt och mysigt kring kaffemaskinen för att uppmuntra de anställda att njuta av sin fikapaus. Det finns massor olika forskningar som visar att småprat runt kaffepausen ökar de anställdas produktivitet. Att ha regelbundna kaffepauser på jobbet motverkar även stress och utmattning bland personalen.

En sak att ha i beaktning är att vissa kaffemaskiner kan låta mycket när kaffets tillverkas. Tänk därför på att inte placera kaffemaskinen när anställda som kan bli störda av kaffemaskinen under sin arbetsdag.

Läs mer: Kaffe på jobbet

Vanliga frågor kring kaffemaskiner till företag

1: Vilken kaffemaskin är bäst för företag?

Vilken typ av kaffemaskin som kommer passa bäst till just ert företag är beroende på vilka behov och önskemål ni har. Ni kan välja en kaffeautomat som serverar flera olika varianter av kaffe eller en enklare maskin som enbart serverar svart kaffe.

2: Vad kostar det att hyra en kaffeautomat till företaget?

Att hyra en kaffemaskin till företaget brukar kosta mellan 400 – 700 kronor per månad, beroende på kvalité, kapacitet och storlek på kaffemaskinen.

3: Vad kostar det att köpa en kaffeautomat till företaget?

Att inhandla en kaffemaskin till företag kostar mellan 15 000 till 40 000 kronor beroende på kaffemaskinens storlek, tillval som kaffevarianter och färsk mjölk.

4: Hur länge håller en kaffeautomat?

Beroende på kaffemaskin så kommer hållbarheten variera. Den vanligaste garantitiden för kaffemaskin till företag brukar vara på 24 månader.

5: Vilka serviceavtal kan man ha för en kaffemaskin?

Leverantörerna av kaffemaskinerna erbjuder olika nivåer av service. Vanligt är en teknisk service som täcker ifall de blir olika problem med kaffemaskinen. Man kan även teckna ett avtal för rengöring.

Vissa kaffeleverantörer av kaffemaskiner erbjuder även ett så kallat fullserviceavtal som inkluderar påfyllning av olika förbrukningsvaror som kaffe, mjölk och te.

6: Var ska en kaffemaskin placeras?

Det mest optimala stället att placera en kaffemaskin är på ett ställe där de anställda samlas på ett naturligt ställe för att umgås, det kan vara i en lounge eller i ett fikarum.

Notera att inte placera kaffemaskinen så den stör någon som arbetar. Om ni väljer en kaffeautomat med automatisk vattenpåfyllning bör ni placera den nära en vattenledning så att den enkelt kan kopplas in.

7: Vilka olika kaffemaskins märken finns det på marknaden?

När man ska köpa en kaffemaskin till företaget finns det många olika märken att välja mellan som de svenska kaffeleverantörerna erbjuder. De kanske vanligaste märkena på kaffemaskiner är Crem, de Jong, Bravilor Bonamat, Isomac, Jur, LaCimbalo, Thermoplan och WMF.

Vissa kaffeleverantörer har även egna märken

8: Hela bönor eller frystorkat i kaffemaskinen?

Frystorkat kaffe i en kaffemaskin är oftast billigare än en kaffemaskin som gör kaffe på hela bönor. Det går dock snabbare att göra kaffe på frystorkat kaffe än brygga på hela bönor. Kvalitén på kaffe är bättre när man brygger på hela bönor, eftersom kaffemaskinen maler bönorna och ni får på så sätt ett färskmalet kaffe.

9: Hur stor kaffeautomat är ert företag i behov av?

Storleken på kaffemaskinen beror på hur många personer ni är på kontoret och hur många koppar kaffe som dricks dagligen. Man brukar räkna med två och en halv kopp kaffe per kaffedrickande anställd för att uppskatta en daglig konsumtion av kaffe.

Läs mer: Kaffe på jobbet!