Kaffemaskin till företaget

Kaffemaskin – en nödvändighet på alla bolag!

En kaffemaskin på jobbet är en nödvändighet men många företagare ser det även som en investering. Majoriteten av alla svenskar njuter av sitt kaffe under arbetsdagen. Kaffekoppen njuts under hela dagen, vid ankomst, vid skrivbordet och tillsammans i fikarummet med sina kollegor. Kaffet piggar upp personalen och höjer arbetsmoralen, men även får de anställda att koncentrera sig bättre under dagen.

Kaffemaskiner är ett bra sätt att få kaffe på. Det går fort och det blir gott kaffe samt att personalen slipper diska kaffekannan efter användning och kan jobba effektivare. Det finns flera olika typer av kaffemaskiner och det gäller att välja den modellen som passar till företaget bäst. Läs mer om vilken kaffemaskin som passar just ert företag längre ned på sidan!

När du tar dina staplande steg in i fikarummet på rasten kan du unna dig en välförtjänt kopp kaffe ur den nya kaffemaskinen som du har längtat efter varje morgon de senaste månaderna. Kaffemaskinen blir en naturlig mötesplats under hela arbetsdagen för alla anställda.

Expresso coffee machine

Glöm inte placera kaffemaskinen på ett strategiskt ställe som gör att arbetsmiljön blir maximalt bra!

Vad kostar en kaffemaskin till företaget?

En kaffemaskin till företaget ska uppfylla många krav, vare sig den är till för kontoret, fikarummet, restaurangen eller cafét. Ett kaffe på ett kontor ska uppfylla tre krav, det ska vara gott, gå snabbt och priset per kopp ska vara rimligt.

Ytterligare önskemål kan vara ett exempel på att en kaffemaskin ska kunna göra flertalet olika kaffevarianter som cappuccino, espresso, latte, varm choklad och varmt vatten till te.

Beroende på vilka funktioner ni önskar på en kaffemaskin till jobbet, kan en kaffemaskin kosta från 500 kronor och uppåt. Det absolut bästa kaffemaskinerna kostar ända upp till 80 000 kronor och vissa kan kosta ännu mer. Hyr man istället en kaffemaskin kan kostnaderna per månad landa mellan 400 till 750 kronor som vanligast beroende på vilken service man vill ha och typ av kaffemaskin.

OBS! En kaffemaskin för 500 kronor är oftast en kapselmaskin för privat bruk och ett mindre företag som bara dricker ett par koppar per dag, dessa kapsel maskiner är inte att rekommendera för ett företag med mer än 2–3 anställda.

Den allra bästa kaffemaskinen för företag är de kaffemaskinerna som är av den dyrare klassen. Kaffet är inget man ska snåla in på ett företag, då personalens välmående är det viktigaste på ett bolag. Priserna på en god kopp kaffe kan variera, men det är för företagets bästa. Letar ni efter en begagnad kaffemaskin är det av yttersta vikt att ni ser över servicen och garantin på maskinen.

Ska ni köpa, hyra eller leasa en kaffemaskin till företaget?

Det finns tre olika alternativ när det kommer till avtal och vägar att gå för att införskaffa en kaffemaskin till ett kontor. Alternativen är köpa, leasa eller att hyra en kaffemaskin. Vilket avtal ni förbinder er till beror på hur länge ni vill använda kaffemaskinen samt om det existerar ett ekonomiskt underlag för ett direkt inköp.

Köpa kaffemaskin: Mest ekonomiska på lång sikt!

Beroende på kaffeautomatens prestanda och funktionaliteter, kan kostnaden för att köpa en kaffeautomat till kontoret variera mellan 500 kronor upp till 80 000 kronor för en riktigt kvalitémaskin. Det kan vara en relativt stor inköpskostnad, speciellt om ni är i behov av flera maskiner. Däremot blir priset billigare vid ett inköp om man räknar snittmånadskostnaden på en längre sikt.

När ni planerar att köpa en kaffemaskin till ert företag är det av yttersta vikt att välja ett lämpligt serviceavtal. Fördelen med att ha ett serviceavtal är att ni slipper spendera tusenkronor i timmen på en dyr service.

Hyra kaffemaskin: Flexibla avtal, men en högre totalkostnad

Om företaget väljer att hyra en kaffemaskin, finns det många bra lösningar för hyresavtal. Att hyra en kaffemaskin kan vara en fördel om ni vill testa en ny lösning eller bara behöver kaffemaskinen under en period. Månadskostnaderna varierar beroende på vilken lösning ni väljer, men priserna brukar ligga på mellan 400 – 700 kronor i månaden.

Vissa hyresavtal inkluderar kostnader för serviceavtalen, påfyllning av förbrukningsvaror som till exempel mjölkpulver och kaffe. Vill ni inte binda upp er till att enbart dricka kaffe ifrån en och samma kaffeleverantör är det viktigt att kontrollera vad som gäller i erat avtal.

Ytterligare en fördel med att hyra en kaffemaskin är att ni slipper all huvudvärk och krångel med kaffemaskinen om det skulle bli något fel. Då är det enbart att kontakta er kaffeleverantör och så skickar dom ut en tekniker. Teknikern installerar kaffemaskinen och ser till att den fungerar smärtfritt. Det enda ni behöver göra är att dricka och njuta av kaffet.

Leasa kaffemaskin: Kreditköp med avbetalningstid

Man kan ofta fundera över vad skillnaden mellan hyr och leasa en kaffemaskin är? Det enkla svaret är att det fungerar på samma sätt som när du hyr en kaffemaskin, men när leasingavtalet löper ut kan du välja, baserat på marknadsvärdet på kaffemaskinen välja att köpa loss den. Man kan även välja att signera ett nytt leasingavtal om man så önskar.

Detta är kanske det vanligaste förekommandet som större företag gör. Månadskostnaden för att leasa en kaffemaskin ligga mellan 400 – 750 kronor.

Tips när man ska hyra en kaffemaskin till arbetsplatsen!

När ni ska investera i en kaffemaskin till ert kontor finns det vissa saker man ska ha i åtanke.

 • Har ni ett antal kaffe experter med barista utbildning på kontoret kan ni investera i en kaffemaskin med kvarn för att få det bästa resultat. Nymalda kaffebönor finns det inte mycket som slår.
 • Vill ni inte enbart erbjuda svart kaffe på arbetsplatsen, utan även en cappuccino, kaffe latte, espresso etc, kan en mjölk skummare tillgodose alla dessa behoven.
 • Se till att kaffemaskinen har en timer när den ska slås på och av är för er som vill minska elförbrukningen, eller kanske glömmer av att stänga av kaffemaskinen.
 • Den viktigaste aspekten att ta i beaktning är att veta hur många koppar kaffe maskinen klarar av att producera på en dag. Alla kaffemaskiner har olika kapaciteter och det är viktigt att ta reda på så kaffet räcker hela dagen.

Olika typer av kaffemaskiner

Först och främst skiljer man de olika typerna av kaffemaskiner, manuella kaffemaskiner och automatiska kaffemaskiner. Det finns flera olika varumärken som tillverkar dessa maskiner några är till exempel WMF, LaCimbali, Jura, Selecta och Bianchi. Här nedan kommer en beskrivning av manuella och automatiska kaffemaskiner, så ni kan fundera och bestämma er vilka som passar bäst för ert företag.

Olika typer av kaffemaskiner

Helautomatiska kaffemaskinerLämpar sig bäst för företag med många anställda och personal som vill ha variation.
Halvautomatiska kaffemaskinerKaffemaskinen doserar kaffet manuellt och reglerar temperaturen automatisk med en del förinställda funktioner.
KapselmaskinEn väldigt enkel maskin som producerar ett gott kaffe med hög kvalité. Dock blir kostnaden per kaffekopp av den högre prisklassen.
Manuell kaffemaskinKräver en viss kunskap och är i den högre prisklassen, men gör ett väldigt gott kaffe.

Automatisk kaffemaskin

Automatiska kaffemaskiner är en typ av kaffemaskin som doserar kaffe och vatten automatiskt. På bara ett knapptryck får ni en kvalitativ kopp kaffe på bara ett par sekunder. Ni kan välja mellan kapslar, färskmalet kaffe, frystorkat kaffe eller kaffebönor som mals ner i maskinen.

Det finns ett stort utbud av automatiska kaffemaskiner som tillgodoser alla olika önskemål. Vill ni enbart ha kaffe och te ur maskinen utan varm choklad så finns det maskiner av detta slag. Man delar upp automatiska kaffemaskiner i två olika kategorier halvautomatiska och hel automatiska.

Helautomatiska kaffemaskiner

Helautomatiska kaffemaskin är precis som det låter, en maskin som har allt-i-ett. Maskinen maler kaffet, skummar mjölken, ställer in korrekt temperatur och avgör den exakta vattenmängden i varenda kopp.

Dessa funktioner är förinställda så det oftast enbart krävs ett knapptryck för att ha kaffet som ni vill ha. Ytterligare en bra funktion med en helautomatisk maskin är att den rengör sig på egen hand, vilket är en skön funktion. Denna varianten är ett grymt val för alla som vill ha en god koppkaffe snabbt och smidigt utan några krångel.

En helautomatisk kaffemaskin är ett bra val för alla som vill ha en användarvänlig kaffemaskin. En bra sak att tänka på när man införskaffar sig en helautomatisk kaffemaskin är fundera vilka typer av kaffe den ska producera. Ni kanske enbart vill ha olika former av svart kaffe eller cappuccino. En möjlighet är att ha flera sorter som svart kaffe, cappuccino, kaffe latte, espresso med mera.

Halvautomatiska kaffemaskiner

Halvautomatiska kaffemaskiner ställer in den rätta temperaturen på kaffet och har även en automatiserad pump, dock måste man mala kaffet själv, dosera det och lägga i ett filter. Denna varianten är inte särskilt tidskrävande men kräver lite övning.

Det kan vara bra att införskaffa en kvarn om ni väljer en halvautomatisk kaffemaskin, om ni vill förhöja kvalitén på kaffet. Genom att själv välja att mala kaffebönor kommer de att höja smakupplevelsen så ni får ett godare kaffe med en halvautomatisk kaffemaskin.

Kapselmaskiner

En kapselmaskin kan vara bra i många olika aspekter. Det kan vara att ni tycker det är för dyrt att köpa in en annan typ av maskin då en kapselmaskin kan enbart kosta från 500 kronor och uppåt.

Det går också att införskaffa en kapselmaskin att ha som komplement i receptionen för besökare. En kapselmaskin är väldigt enkel att sköta, det går också fort att köra kaffet.

Manuella kaffemaskiner

En manuell kaffemaskin är en bra idé om man vill göra sitt eget kaffe och uppskattar hantverket som det kommer med. Med en manuell kaffemaskin så maler ni kaffet och doserar mängden själv. En manuell kaffemaskin kräver en viss kunskap och färdigheter av utövaren, annars kommer utgången inte bli bra av kaffet. Om man dock har kunskapen att göra bra kaffe med en manuell maskin kommer smaken att bli svårslagen.

Med vissa manuella kaffemaskiner tillkommer det ibland en koppvärmare ovanför kaffemaskinen, som gör att kaffekopparna är varma redan när kaffe hälls i. När koppen är varm håller sig kaffe varmare under en längre tid, just denna funktionen finner man även på automatiska kaffemaskiner men är inte lika vanligt.

Manuella kaffemaskiner hittar man främst på kaféer och restaurangen där man oftast har baristor som är experter när det kommer till kaffebönor och framställning av ett gott kaffe.

Kaffemaskiner för små, mellan och stora företag

Kapaciteten på en kaffemaskin anpassar man efter hur många som ska använda kaffemaskinen och hur många koppar man förväntas dricka varje dag. Detta är särskilt viktigt om det kommer till hela bönor och förmalt kaffe som är färskvaror som konsumeras under en viss tid. Har man snabbkaffe istället i kaffemaskinen klarar det sig under en längre tid om det förvaras i en lufttät behållare.

Både små, medel och stora företag har ofta liknande problem när det kommer till kaffe. För mindre företag är problemet att man personalen inte dricker vid samma tillfälle och vid varje tillfälle så bryggs det en ny kanna kaffe som bara dricks upp till hälften. En kaffemaskin löser alla dessa problemen, kaffe är alltid varmt och det går snabbt att få en kopp kaffe samt att ni inte behöver diska en kaffekanna efter varje användning.

Vid ett större företag blir problemet att det blir en kö till kaffemaskinen vid morgontimmarna, efter lunchen och vid fikapausen. För större företag är det viktigt att ha en maskin som klarar av ett högt tryck vid kaffemaskinen och kan leverera många koppar under en kort tid.

Kaffets positiva effekter för välmående

Fika på arbetsplatserna runt om i Sverige är en nödvändighet för att orka med under dagen. Ett par koppar kaffe har flera positiva effekter för kroppen och välmående.

Kaffet bidrar till flera fördelar

 • Ger kroppen energi
 • Motverkar trötthet
 • Skärper koncentrationsförmågan
 • Ökar reaktionsförmågan
 • Främjar matsmältningen

Miljöpåverkan och driftkostnader för en kaffemaskin

När inköpskostnaden av en kaffemaskin till ett företag påverkar beslutet kan man också räkna in driftkostnaden för kaffemaskinen. Vilka komponenter kan man räkna in i driftkostnaden av en kaffemaskin?

 • Kaffebönor, malt kaffe eller frystorkat kaffe
 • Elförbrukning vid ett standby-läge och framställning av kaffe
 • Kostnad för service och rengöring

Rätt kaffe till företaget

När det kommer till val av kaffe vid en kaffemaskin, har man möjligheten välja hela bönor, förmalt kaffe eller frystorkat kaffe. Bönorna kommer ge en fyllig arom, då de mals inne i kaffemaskinen.

Frystorkat kaffe

Frystorkat kaffe anser många har den minsta effekten på miljön för de förvaras under en längre tid utan någon negativ påverkan. Smaken är dock lite svagare än färskmalda kaffebönor.

Fair trade-märkt kaffe

Kaffebönor odlas som oftast i fattiga utvecklingsländer. Ett sätt att påverka dessa länder i positiv mening är att köpa Fairtrade-märkta kaffebönor. Fairtrade-kaffe är odlat på ett miljövänligt sätt och ger även odlarna en ekonomisk möjlighet, samtidigt som de får utbildning och kunskap om miljöpåverkan och arbetsvillkor, vilket i längden hjälper alla.

Tänk på att värna om miljön och minska driftkostnaderna.

Något vad många glömmer att tänka på är elkostnaderna som tillkommer vid en kaffemaskin. Många nya maskiner har idag ett energisparläge, vilket kan spara in många wattimmar varje månad.

Energimyndigheten har i ett test visat att man kan halvera sin energiförbrukning vid rätt användning av kaffemaskinerna. Det kan skilja upp till 50 procent i energiförbrukning mellan de olika kaffemaskinerna. En timer som stänger av kaffemaskinen när den inte används kommer spara mycket på elförbrukningen.

Serviceavtal för en kaffemaskin till företaget

När du planerar att köpa, leasa eller hyra en kaffemaskin till företaget finns det en möjlighet att välja ett serviceavtal som tillval. Tjänsterna kring ett serviceavtal kan omfatta allt från underhåll och regelbunden service till rengöring och även påfyllning av förbrukningsvaror.

Fördelar

 • Företaget har en enda kontaktperson när kaffemaskinen går sönder eller krånglar.
 • Regelbunden rengöring och underhåll som ökar längden maskinen håller.

Nackdelar

 • Serviceavtalen kostar en summa varje månad
 • Kostnaden för ett serviceavtal och är som en slags försäkring. Om maskinen inte krånglar eller går sönder kan det vara en onödig kostnad varje månad.

Varför ska ni uppgradera företagets kaffemaskin?

Det finns massa orsaker för att uppgradera företagets kaffemaskin. Anställda på ett företag ser kaffet på jobbet som en nödvändighet för att orka hela dagen. Genom att dricka kaffe kan många känna att kroppen mår bättre och humöret är på topp.

 • Sverige är ett av länderna som dricker mest kaffe i världen.
 • Snittsvensken snittar 3,2 koppar kaffe per dag och person
 • Kaffe på jobbet ökar koncentrationsförmågan motverkar trötthet
 • Kaffet är en central knutpunkt på en arbetsplats som stärker gemenskapen.
 • Ni slipper att diska kaffekannan efter varje dag då en kaffemaskin inte har en kaffekanna.

Skapa en god stämning på företaget genom att fika på jobbet. Gott kaffe skapar en bra gemenskap och en god arbetsmiljö!

Läs mer: Kaffemaskin café

Läs mer: Kaffemaskin till företag

Läs mer: Priser för hyra kaffemaskin