Kaffemaskin till kontor och företag!

Kaffemaskin – en tillgång till ert kontor!

På de flesta arbetsplatser och kontor runt om i Sverige finns det kaffemaskiner som varje dar förser de anställda med energi, glädje och gemenskap. Kaffeautomaten är en naturlig samlingspunkt på ett kontor, en frizon där de anställda har möjlighet att koppla av umgås och trivas på sin arbetsplats. En kaffemaskin kan dock få motsatt effekt om den inte levererar ett gott kaffe.

En maskin som inte levererar och inte fungerar på en arbetsplats kan istället vara en frustration och kan sprida negativ energi istället!

Kaffe på jobbet ska inte behöva vara en bromskloss i vardagen, det ska vara simpelt och tillgängligt för alla på en arbetsplats, och det behöver inte kosta en förmögenhet. En kaffemaskin kan kosta från 350 kronor och uppåt i månaden.

Vilken typ av verksamhet bedriver ni? Kaffemaskiner till Kontor!

En kaffemaskin som ska placeras på en arbetsplats för att ta i aspekt vad de anställda har för behov. Hur många kaffekoppar dricker varje anställd per dag? Är det viktigt att de går fort att producera kaffet eller ska det hålla en hög kvalité? Oftast gillar inte alla på en arbetsplats en och samma kaffesort eller kanske inte ens dricker kaffe. Det finns många kaffemaskiner som även klarar av att göra tevatten.

Vilken kaffemaskin passar oss?

När ni ska bestämma er vilken kaffemaskin ni ska investera till ert företag, bör ni först fundera vilka som ska dricka kaffet och vilken kvalité ni är i behov av? Är ni ett större företag som ska servera kaffe till många personer och bara i personalen kan det vara viktigt att ha en maskin som kan göra stora kvantiteter. Då kanske det räcker med en maskin som enbart gör svart kaffe.

Vill ni göra ett gott intryck på era kunder kanske ni ska kolla på en kaffemaskin med hög kvalité. Då rekommenderar vi att ni kollar på en kaffemaskin som istället producerar kaffe på hela bönor, då det ger bäst och godast smak.

Vilken sorts kaffemaskin till jobbet?

Hur många anställda är ni på kontoret och hur mycket kaffe dricker varje person? Är ni ett litet företag eller ett hemmakontor kan det till och med räcka med en vanlig kaffebryggare eller en kapselmaskin.

För ett större företag är det nästan helautomatiska kaffemaskiner som man ska investera i, då alla andra lösningar kommer ta för lång tid. Har ni ett kontor fullt av kaffeälskare och mycket kunskap om kaffe kan ni investera i en halvautomatisk eller manuell espressomaskin. Dessa maskiner kräver med kunskap och tid, men kvalitén på kaffet går inte att slå!

Kaffemaskin till café, hotell eller restaurang

En kaffemaskin till ett café, hotell och restaurang ska ses som en investering till verksamheten för att tjäna mer pengar. Kaffemaskinen ska servera matgäster och besökare.

Om ni driver ett café så är oftast inkomsten kring kaffe en stor del av intäkterna till bolaget. Som caféägare bör du investera i en kaffemaskin som brygger ett gott kaffe av hög kvalité, då kan du även ta mer betalt för kaffet.

Både restauranger och caféer ska räkna in att kunna göra mycket kaffe under vissa perioder. Personalens baristakunskaper bör också tas i beaktning inför valet av en kaffemaskin. Har ni en utbildad personal kan ni producera riktigt bra kaffe, men har ni ingen barista utbildad personal kanske det är en kostnad som tillkommer eller ni kanske hittar en kaffeleverantör som erbjuder baristautbildningar när ni är deras kunder?

Det finns fyra olika kategorier av kaffemaskiner som lämpar sig för restaurang och café och restauranger. Espressomaskin (pistongmaskin), halv-, hel- och superautomatisk maskin. En manuell espressomaskin kräver en barista som sköter maskinen och avgöra tryck och vattenmängd.

På de tre övriga kaffemaskinerna innebär det att allt från att baristan maler kaffet själv och anpassar mängden, till att kaffemaskinerna sköter hela processen och baristan bara trycker på knappen så börjar kaffemaskinen att tillverka kaffet.  

Är ni inte i behov av något avancerat och bara vill servera vanligt kaffe efter maten kan det räcka med en kaffebryggare eller en kapselmaskin till restaurangen.

Kaffemaskin till större institutioner

För större anläggningar som bibliotek, lärosäten, större kontorshotell eller liknande anläggningar bör ni ha vissa saker i åtanke. Vid dessa institutioner är det många personer i rörelse och kaffe är alltid en uppskattad dryck. Oavsett om folk är där för att jobba, studera eller ha ett möte är det många som vill klämma in en kopp kaffe.

Dessa kaffemaskiner sköter ofta sig själva och klarar av att producera en stor mängd antal koppar kaffe varenda dag. På vissa ställen behövs också koppar till kaffeautomaten.

Verksamheter som skolor, bibliotek och obemannade gym, idrottsanläggningar har ingen möjlighet oftast att ge ut gratis kaffe. För att kunna betalt krävs det att en kaffemaskin har möjlighet att ta betalt med myntinkast eller kortbetalning.

Med en sådan stor kaffemaskin är ett serviceavtal att föredra, så man inte behöver lägga dyrbar tid på att rengöra, fylla på och lösa eventuella driftstopp.

Enligt forskare på Karolinska Institutet så påverkar kaffe alla på olika sätt, men för många kan en kopp kaffe få en att prestera på topp. På så sätt är kaffe något man gärna erbjuder till lärare, studenter och besökare.

Läs mer: Hyra kaffemaskin

Kostnad för hyra/leasa kaffemaskin till företag

Kaffesort + koppar per påfyllningHyra + Service 36 månaderHyra + Full service 36 månader
Instant kaffe (ca 450 koppar)350 kr/månad750 kr/månaden
Färdigmalet kaffe (ca 250 koppar)550 kr/månaden850 kr/månaden
Hela kaffebönor (ca 80 koppar)500 kr/månaden750 kr/månaden

Observera! Detta är enbart prisexempel, de finns en uppsjö av olika modeller och märken inom varenda kategori där priserna kan skilja sig mycket. Priset beror på flera faktorer som, storlek, koppar per påfyllning, vilka och hur många olika sorters kaffe, råvaror som den använder, storlek på vattentank och mycket mer.

Många företag har inte kanske likviditeten att köpa en kaffemaskin eller så passar det inte i nuläget att investera i en kaffemaskin. Genom att hyra eller leasa en kaffemaskin kan göra det lättare att planera för framtiden, då ni vet hur mycket det kommer kosta under en bestämd period.

Att hyra en kaffemaskin är ett vanligt förekommande för många företag och även restauranger, men oftast skiljer sig smaken, kvalitén och servicen på de olika maskinerna som kaffeleverantörerna erbjuder.

Det finns både rikstäckande och lokala kaffeleverantörer, innan ni tar ett beslut kan det vara bra att jämföra olika kaffeleverantörer. Ni kan även välja att besöka kaffeleverantörerna och smaka på de olika kaffemaskinernas kaffe.

När ni ska hyra en kaffemaskin till företaget så ingår som oftast ett serviceavtal av någon sort. Kolla igenom hyresavtalet noga, då ibland kan det ingå råvaror men vissa fall inte. När ni hyr en kaffemaskin till jobbet så ingår oftast ett serviceavtal. Kolla alltid igenom hyresavtalet, ibland ingå råvarorna men ibland inte. I vissa fall binder man sig köpa en mängd kaffe under avtalsperioden.

Läs mer: Köpa kaffemaskin

Ungefärliga priser för att köpa en kaffemaskin

Kaffesort + koppar per påfyllningKöpaDelbetalning i 36 månader
Instant kaffe (ca 450 koppar)9 000 kr250 kr/månaden
Färdigmalet kaffe (ca 250 koppar)28 000 kr777 kr/månaden
Hela kaffebönor (ca 80 koppar)15 000 kr416 kr/månaden

Observera! Detta är enbart prisexempel, de finns en uppsjö av olika modeller och märken inom varenda kategori där priserna kan skilja sig mycket. Priset beror på flera faktorer som, storlek, koppar per påfyllning, vilka och hur många olika sorters kaffe, råvaror som den använder, storlek på vattentank och mycket mer.

Att köpa en kaffemaskin kan bli en dyr investering, men är den lönsammaste på lång sikt. Glöm inte att själva kaffet tillkommer som en extra kostnad.

Inköpet av en kaffemaskin kan bli en dyr investering, men är även lönsam över en lång tid. Ha gärna i åtanke att råvaror som kaffe till kommer som en extra kostnad. Kolla med din kaffeleverantör vilka typer av råvaror som man använder och till vilka priser som gäller för just er kaffelösning!

Vid ett köp av en kaffemaskin kan ni även lägga till ett serviceavtal som blir en fast månadskostnad där ett visst antal kilo kaffe kan ingå. Om ni inte har ett serviceavtal måste ni ha han om kaffemaskinen på egen hand. Om ni inte har ett serviceavtal och det skulle uppstå ett problem med kaffemaskinen kan en servicetekniker kosta 1000 kr i timmen.

Kom ihåg att:

Vilken finansieringslösning nu än må välja så lönar det sig att se över ett serviceavtal för maskinen. Jämför om det skulle vara billigare för er att själva köpa in förbrukningsvarorna eller om ett serviceavtal med en kaffeleverantör är mer fördelaktigt.

Det finns tre olika sorter av råvaror. Snabbkaffe (frystorkat kaffe), malt kaffe och hela kaffebönor. Snabbkaffe (instant kaffe) är det billigaste alternativet och hela bönor är det godaste alternativet men också det dyrare. Vill ni ha mörkrostat eller mellanrostat kommer det också påverka priset.

Serviceavtal för kaffemaskinen

När ni tecknar ett serviceavtal så slipper ni lägga ner dyrbar tid på maskinen. Vilka saker kan ett serviceavtal täcka?

  • Påfyllning
  • Rengöring
  • Reparation
  • Reservdelar
  • Funktionskontroller
  • Avkalkning av kaffemaskinen

Leverantörerna har även olika avtal och olika prisklasser. Tekniskt förebyggande, Hygienisk service och service samt besiktning brukar ingå i de allra flesta serviceavtal. Vid ett enkelt serviceavtal kommer ni på beställa råvaror, fylla på och rengöra den själva.

Läs mer: Kaffemaskiner

Vid ett fullt serviceavtal så fyller kaffeleverantören på kaffemaskinen vid behov, samt att dom även hjälper till med rengöring samtidigt som påfyllningen sker.

Priserna för serviceavtal skiljer sig mellan alla olika kaffeleverantörerna och även för de olika modellerna.

  • Enkelt serviceavtal mellan 50 – 400 kronor per månad
  • Fullt serviceavtal mellan 250 – 800 kronor per månad