Priser för att hyra en kaffeautomat till jobbet!

Hyr en kaffemaskin till jobbet!

Går ni i tankarna på att hyra en kaffemaskin till jobbet? Att hyra in en kaffemaskin till företaget kan vara en fördel och då undviker ni även den höga investeringskostnaden som tillkommer vid ett köp. Man undviker även oförutsedda ägarkostnader.

När man hyr en kaffemaskin till företaget kan man även välja att hyra ett avtal där servicen ingår. Genom detta sätt undgår ni att själv behöva ta hand om maskinen ifall den går sönder eller krånglar, eller vill byta ut kaffet. Leverantören ordnar allt sådant åt er!

Vad kan det kosta att hyra en kaffemaskin till företaget?

Priserna för att hyra olika kaffemaskin kan skilja sig mellan de olika leverantörerna. Snittpriset för att hyra en kaffemaskin till ett mellanstort kontor kostar cirka 700 kronor i månaden, med en hyresperiod på 36 månader. Månadskostnader kan variera beroende på modell, märke, kapacitet och avtalstid.

Här nedan har vi redovisat en tabell med olika prisexempel. Ha i åtanke att priserna är enbart exempel som kan vara högre och lägre beroende på vilken kaffeleverantör, modell och funktion ni väljer.

Exempel på hyreskostnader för en kaffemaskin

AnställdaHyresperiodPris
2560 månader350 kronor/månaden
5060 månader550 kronor/månad
10060 månader900 kronor/månaden
30060 månader1 200 kronor/månaden

Priserna i tabellen har baserat på kaffeautomater med instants kaffe som erbjuder flera olika kaffevarianter.

Kaffemaskinernas kapacitet för att kunna täcka antalet anställdas behov räknar baserat på hur många kaffekoppar kaffemaskinen klarar av att producera per timme.    

Vi har gjort en gjort en ren generalisering på hur många koppar kaffe ett föredrag dricker varje dag. Den perfekta kaffelösningen för just ert företag kan vara billigare eller dyrare än exemplen ovan.

Månadshyran för en kaffemaskin till företaget påverkas mycket av vilken längd man väljer på en hyresperiod. Det vanligaste är att välja mellan 24,36, 48 och 60 månader för ett hyresavtal. Det går även att korttidshyra om man är i behov en kort period, men då kommer månadskostnaden bli högre än tänkt.

Priset kommer öka desto kortare ett hyresavtal är gällande kaffemaskin!

Design, prestanda och modell kommer påverka priset på kaffemaskinen

Faktorer som kommer spela in på hyreskostnaden är storlek, design, modell och prestanda. Ingredienser och varor som du använder i kaffemaskinen kommer också spegla priset. Gällande ingredienserna skiljer sig till exempel priset på kaffemaskinerna som enbart mer vardagliga sorter malet kaffe och/eller instant kaffe, jämför med de maskinerna kan brygga kaffe på hela kaffebönor. Det är mer energikrävande att brygga kaffe på hela bönor vilket resulterar att driftkostnaden blir högre.

Kaffeautomat

Kaffemaskin med flertalet olika alternativ passar bra på företag som är större eller institutioner. Oftast är dessa kaffemaskiner är direktkopplade till vatten och kräver inte så mycket underhåll.

Bean-to-cup

En Bean-to-cup kaffemaskin är ett ypperligt alternativ för företag som vill ha en bra smak, eftersom kaffet mals färskt inuti maskinen.

Espressomaskin

En espressomaskin kräver mer ansträngning än enbart ett knapptryck för att göra en kaffe. Dessa kaffemaskiner är som vanligast på café och restauranger där personalen har kunskapen gött att hantera dessa espressomaskiner.

Vad ska man tänka på vid hyra av en kaffemaskin?

Hur avancerad kaffemaskin är ni i behov av? Vilka serviceavtal vill ni ha från er kaffeleverantör? Det är frågor som ni behöver fundera kring och som ska besvaras när ni vill hyra en kaffemaskin.

Innan ni tar ett beslut för att hyra en kaffemaskin till jobbet bör ni funder över:

 • Hur många koppar kaffe dricker ni varje dag på kontoret?
 • Vem ska dricka kaffet, kunder eller anställda?
 • Vill ni erbjuda kaffevarianter som latte, cappuccino och espresso?

Tänk på att serviceavtalen ser olika ut beroende på leverantör, ni bör läsa igenom dessa förslagen för att få den anpassningen ni vill ha för ert företag. Är ni osäkra om på vad som ska ingå i ett serviceavtal finns det information på Konsumentverkets Hallå Konsument sida. Här kan ni erhålla vägledning och information angående serviceavtal.

Läs mer: Köpa kaffemaskin

Vad bör ingå när man ska hyra en kaffemaskin?

Det är viktigt att funder på vilken kaffemaskin som passar för just er verksamhet. Ni bör fundera kring följande:

 • Funktioner
 • Varumärke
 • Modell
 • Storlek
 • Underhållning
 • Driftkostnader
 • Pris
 • Serviceavtal

Förbrukningsvaror för kaffemaskiner

När ert företag ska hyra en kaffemaskin från vissa leverantörer kan de kräva att ni ska beställa förbrukningsvaror ifrån dem som till exempel kaffesorter och kaffefilter, ska inhandlas av leverantören. Ni kan även binda upp er till att köpa in ett visst antal kilo kaffe under hyresperioden.

Till exempel kan leverantören kräva en miniminivå vid beställning av förbrukningsvaror ni binder er till att köpa. Detta kan oftast ingå om hyra är billig, då leverantören istället får in pengar via förbrukningsvaror.

Läs mer: Leasa kaffemaskin

Läs mer: Kaffe på jobbet

Vanliga frågor om att hyra kaffemaskin

1: Vad kostar det att hyra en kaffemaskin?

Kostnaden per månad brukar hamna mellan 300 till 1200 kronor för en kaffemaskin. Om bolaget har 50 anställda som dricker kaffe kan du räkna med cirka 500 kronor/månad i hyra.

2: Hur lång tid kan man teckna för att hyra en kaffemaskin?

Desto längre avtal ni tecknar desto lägre blir månadskostnaden för att hyra en kaffemaskin. Den vanligaste tiden för att hyra en kaffemaskin är mellan 12 – 60 månader, eller ett löpande avtal med någon eller några månaders uppsägningstid.

3: Ingår servicen när man hyr en kaffemaskin?

Oftast kan man välja med eller utan ett serviceavtal när man hyr en kaffemaskin. Servicen erbjuds oftast i olika paket, till exempel enbart teknisk service, teknisk service och påfyllning av förbrukningsvaror eller en full service med inklusive rengöring.

4: Vad är fördelarna med att hyra en kaffemaskin?

Fördelarna med att hyra en kaffemaskin gör att ni inte behöver investera i en egen kaffemaskin samt att månadskostnaden är avdragsgill. Har ni även tecknat ett fullserviceavtal behöver ni inte underhålla kaffemaskinen och enbart njuta av kaffet.